Midden juli wordt het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding voorgelegd aan de Vlaamse Regering. Dat actieplan bevat nog heel wat bijkomende initiatieven, ook van de collega-ministers die vanuit hun eigen bevoegdheid de nodige stappen zullen zetten om armoede aan te pakken. Vorige week stipte minister Homans alvast drie maatregelen aan vanuit haar eigen armoedebeleid en -budget: de veralgemening van de ééneuromaaltijden, het verspreiden van voedseloverschotten uit de distributiesector en participatieprojecten voor jongeren.
Sociaal woonbeleid
Vanuit een aantal partijen en armoedeorganisaties kwam heel wat kritiek op de voorgestelde maatregelen. “Ik heb nooit beweerd dat die drie maatregelen alle armoede uit de wereld gaan helpen”, aldus Homans. “Maar alle beetjes helpen.” Minister Homans werkt dan ook aan een allesomvattend armoedebeleid. “Wat bijvoorbeeld wonen betreft, een andere bevoegdheid van mezelf, maken we werk van de renovatie van sociale woningen, waardoor niet alleen de woonkwaliteit stijgt maar ook de energiefactuur daalt.” Daarnaast wordt er gezorgd voor extra begeleiding op de private huurmarkt, wat het voorkomen van uithuiszettingen betreft (hiervoor werd voor het eerst 312.000 euro vrijgemaakt). “We streven er ook naar dat sociale woningen terechtkomen bij wie er het meest nood aan heeft.”
Volgens Homans werd er de afgelopen legislaturen te veel ingezet op talloze kleine projectjes die te duur en te weinig efficiënt zijn. “De armoedecijfers zijn de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Ik kies dan ook voluit voor een structureel armoedebeleid.” De minister benadrukt dat ze wetenschappelijk onderzoek daarbij belangrijk vindt. “Maar we kennen intussen de tendensen en het heeft geen nut om jaarlijks verschillende studies te laten uitvoeren die allemaal benadrukken hoe erg het is om in armoede op te groeien.”