Bij N-VA is de boodschap al een tijdje duidelijk: zonder een zevende staatshervorming waarbij het land in een confederale plooi wordt gelegd, stapt de partij niet in een federale regering. Die boodschap is ook te horen bij Liesbeth Homans, voorzitter van het Vlaams Parlement, in een gesprek met Belga waarin ze zowel terugblikt op haar rit als parlementsvoorzitter als een blik op de toekomst werpt. "Als er geen grondige hervorming komt, zal het zonder de N-VA zijn", aldus Homans.
BELGA: "Wat is uw beste en slechtste herinnering als parlementsvoorzitter de voorbije zittingsperiode?"
LH: "De slechtste herinnering is zonder twijfel - zoals voor alle Vlamingen - de coronapandemie die uitbrak enkele weken nadat ik parlementsvoorzitter werd. Het Vlaams Parlement heeft snel geschakeld om digitaal en hybride te kunnen vergaderen en om vanop een afstand te kunnen stemmen. Daardoor hebben we de plenaire vergaderingen bijna altijd kunnen laten plaatsvinden. Andere parlementen hebben daarvoor zelfs bij ons geïnformeerd. De Vlaams Parlementsleden konden altijd hun controlerende en wetgevende taak blijven uitoefenen. Het Vlaams Parlement heeft de regering nooit een vrijgeleide gegeven.
Gelukkig wordt dat overschaduwd door de mooie herinneringen. Het is niet gemakkelijk er één specifieke goede herinnering uit te halen. Ik ben er alleszins trots op dat we heel wat inspanningen hebben gedaan om het parlement te moderniseren.
Inzake personeelsbeleid is contractuele aanwerving de norm geworden, een statutaire benoeming is immers niet meer van deze tijd. Wij hebben ook als enige parlement een ziekteregeling uitgewerkt voor parlementsleden, waardoor zij - net zoals iedereen - bij ziekte 40 procent van hun vergoeding verliezen. We hebben ook een intern besparingsplan uitgewerkt en uitgevoerd. Tenslotte hebben we als enige parlement herhaaldelijk bespaard op de partijfinanciering."
BELGA: "U hebt in het verleden gezegd dat een vermindering van het aantal volksvertegenwoordigers geen taboe mag zijn. Wat zou dan het juiste aantal zijn?"
LH: "Ik ga daar geen cijfer op kleven en ik heb inderdaad geen taboes. Zo'n oefening moeten we wel voor alle parlementen maken. Het lijkt me logisch dat het aantal parlementsleden vooral samenhangt met de bevoegdheidspakketten. Als er meer bevoegdheden naar de regio's gaan en er dus minder bevoegdheden op het federale niveau blijven, zou het logischer zijn om net het federale niveau af te slanken en dus het aantal Kamerleden te verminderen."
BELGA: "Het is de voorbije jaren vaak gegaan over de pensioenen, vergoedingen en het statuut van volksvertegenwoordigers. Daar is - net als in de voorbije legislaturen - ook opnieuw aan gesleuteld. Heeft die oefening zijn limieten bereikt of zijn er nog verbeterpunten? Zoja, welke?"
LH: "Er is inderdaad al heel veel gebeurd. Daarenboven hebben wij - als eerste parlement - het pensioenreglement aangepast. Dat soort oefeningen heeft per definitie nooit helemaal zijn limieten bereikt. Het statuut staat niet in steen gebeiteld."