Dat discriminatie bestaat, ook op de private huurmarkt, ontkent Homans niet. “Maar niet iedere verhuurder is per definitie iemand die discrimineert”, nuanceert de minister. “De sector moet zich wel ten volle bewust zijn van de problematiek. Vandaar dat ik verhuurders- en eigenaarssyndicaten middelen ga geven om zelf campagnes op te zetten tegen alle vormen van discriminatie van kandidaat-huurders.”
Zelfregulering in plaats van praktijktesten
Homans gelooft rotsvast in de zelfregulering van de sector: “Als overheid zorgen wij voor het beleidsmatige kader, maar de sector is het best geplaatst om in de praktijk te werken aan een faire huurmarkt. Praktijktesten uitgevoerd en opgelegd door de overheid zullen eerder voor een omgekeerd effect en voor veel argwaan zorgen”, vreest zij. “Zulke testen bieden ook geen oplossing op termijn en zijn voor zowel de verhuurder als de huurder absoluut geen geschenk. En wat bij vaststelling van discriminatie? Moeten we dan echt als overheid op communistische wijze te werk gaan en als het ware de eigendom gaan opeisen van wie eventueel in de fout is gegaan?”
Talrijke woonmaatregelen
Een gelijke toegang tot de private huurmarkt is een belangrijk principe dat doorheen alle woonplannen van minister Homans loopt. Dat bewijzen ook de talrijke maatregelen die daartoe reeds werden genomen. “Zo werken we momenteel aan een huurwaarborglening”, legt Homans uit. “Het Grote Woononderzoek vermeldt dat als het belangrijkste obstakel bij een mogelijke verhuur.”
Ook het systeem van geconventioneerd huren, zoals dat onder meer al in Frankrijk bestaat, zal volgens Homans zorgen voor een grotere toegang tot de huurmarkt. Indien een verhuurder een engagement aangaat over bijvoorbeeld de huurprijs, woonkwaliteit, duur van het contract wordt er een financiële steun voor de verhuurder voorzien. Zo zullen huurders met een laag inkomen sneller een geschikte woning vinden en is de verhuurder zeker van zijn huurinkomsten. “De doelgroep is hier vooral die groep van huurders die net te veel verdienen voor een sociale woning of om via een sociaal verhuurkantoor te huren”, verduidelijkt Homans.
Ten slotte biedt ook het vernieuwende proefhuren voordelen: doordat in eerste instantie een sociale woonorganisatie of gemeente de huurovereenkomst afsluit en instaat voor de keuze van de huurder, vergemakkelijkt de toegang tot de private huurmarkt voor de meest zwakke huurders en wordt discriminatie uitgesloten.