Op dit moment hebben 36 van de 89 sociale huisvestingsmaatschappijen - of veertig procent - nog altijd minder dan duizend woningen in beheer. “Voor sommige huisvestingsmaatschappijen betekent het decreet dat ze moeten fuseren”, stelt Homans. Meer daarover lees je hier.
Betere dienstverlening door schaalvergroting
Volgens minister Homans biedt de schaalvergroting alleen maar voordelen. “Eerst en vooral is er de efficiëntiewinst”, legt ze uit: “Door schaalvergroting kan er efficiënter worden omgesprongen met overheidsmiddelen.” Maar de schaalvergroting biedt ook duidelijke voordelen voor de huurders: “Een grotere maatschappij heeft een grotere kennis, kan een betere dienstverlening voor de huurders garanderen en heeft meer en toegankelijk personeel in dienst.”
Uitbreiding aanbod
Grotere en efficiëntere huisvestingsmaatschappijen moeten ook zorgen voor een groter sociaal woonaanbod en voor een versnelde renovatie van de bestaande woningen. “De beheersing van de werkingskosten zal er dan weer voor zorgen dat de huurprijzen onder controle blijven”, aldus Homans. “De schaalgrootte is ook een voorwaarde om meer gespecialiseerd personeel aan te kunnen werven - denk maar aan architecten en ingenieurs - en zorgt bovendien voor een efficiënter onderhoud van het patrimonium. Ook het bevorderen van de leefbaarheid, integratie en bewonersparticipatie zal daar wel bij varen.”
Betere opvolging sociale verhuurkantoren
Ook de sociale verhuurkantoren (SVK) kunnen voortaan rekenen op een uitgebreidere ondersteuning. SVK’s verhuren betaalbare private woningen, die eigendom blijven van een private verhuurder, aan zwakkere huurders, waarbij de maandelijkse huur aan de verhuurder gegarandeerd wordt. “Op dit moment is het onmogelijk om in te grijpen als we merken dat zo’n SVK bijvoorbeeld financiële problemen heeft”, verklaart minister Homans. Om hun beheer en beleid nauwgezet te kunnen monitoren, problemen snel te detecteren en tijdig in te grijpen om erger te voorkomen, worden een aantal instrumenten die eerder al voor de sociale huisvestingsmaatschappijen werden ontwikkeld, nu ook van kracht voor de SVK’s.
Samen met de btw-verlaging van 21 naar 12 procent wordt het SVK-model ook interessant voor private investeerders. Die zullen samen met de Vlaamse Regering ervoor zorgen dat het SVK-aanbod gevoelig uitbreidt. Eerder kregen de SVK’s in 2016 al een extra financiële ondersteuning van 8,7 miljoen euro.