Eretekens

De volgende personen hebben een ereteken ontvangen:

Op voordracht van minister-president Liesbeth Homans:

Anneleen Lenaerts

Anneleen Lenaerts is één van de meest geprezen harpisten van haar generatie. Op haar negende won ze op haar eerste harpwedstrijd meteen de eerste prijs. Op jonge leeftijd behaalde Anneleen Lenaerts een reeks indrukwekkende prijzen op internationale harpwedstrijden en speelde ze in de belangrijkste Europese concertzalen. Sinds 2011 is ze als soloharpiste de trots en glorie van Vlaanderen in de Wiener Philharmoniker, één van de beste orkesten ter wereld. Anneleen Lenaerts geeft verder ook les aan het conservatorium van Maastricht en geeft masterclasses in Aspen, New York en Japan.

Lode Wils

Lode Wils is historicus en emeritus hoogleraar aan de KU Leuven en zonder twijfel de meest productieve en invloedrijkste geschiedschrijver van de Vlaamse Beweging. Zijn invloedrijke stem schuwde nooit de discussie en polemiek. Twee jaar geleden verscheen zijn meesterwerk over de Vlaamsgezinde katholieke politicus Frans Van Cauwelaert. Deze publicatie is meer dan een politieke biografie. Het is een omvattende geschiedenis van de Vlaamse Beweging in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Dirk Rombaut

Dirk Rombaut is directeur en oprichter van het Antwerpse softwaretestbedrijf Passwerk. Dit bedrijf is uniek omdat het uitsluitend een beroep doet op medewerkers met autisme. Met Passwerk leidt Dirk Rombaut mensen met autisme op voor onder andere het testen van software en stelt hen vervolgens te werk bij klanten. Door deze aanpak levert Passwerk een aanzienlijke bijdrage tot de aanvaarding van mensen met autisme.

Op voordracht van viceminister-president Hilde Crevits:

Françoise Chombar

Françoise Chombar is mede-oprichtster en al 16 jaar CEO van het technologisch wereldbedrijf Melexis. Het beursgenoteerde bedrijf legt zich in hoofdzaak toe op de ontwikkeling en productie van chips en sensoren voor de autonijverheid. Françoise Chombar werd vorig jaar verkozen tot beste onderneemster ter wereld en uitgeroepen tot ICT-persoonlijkheid van het jaar. Ze is ook de gedreven voorzitster van het STEM-platform, een groep van onafhankelijke experten die de Vlaamse regering adviseert over het STEM-actieplan en prioriteiten voorstelt.

Georges Monard

Georges Monard koos na zijn studies aan de KU Leuven niet voor een academische maar voor een politieke loopbaan. Hij werd eerst gemeenteraadslid en schepen in Hasselt en later volksvertegenwoordiger. In 1978 verliet hij de actieve politiek en werd hij kabinetschef van de ministers Gaston Geens en Daniël Coens. Als secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs publiceerde Georges Monard een uitgewerkt en becijferd voorstel van overdracht van de onderwijsbevoegdheid naar de Gemeenschappen. Op basis van dit rapport werden de onderhandelingen over de bevoegdheidsoverdracht succesvol afgerond.

Op voordracht van viceminister-president Sven Gatz:

Gert Verhulst en Hans Bourlon

Gert Verhulst en Hans Bourlon vormen al 23 jaar samen de drijvende kracht achter Studio 100. Producten als Samson en Gert, K3, Kabouter Plop, Piet Piraat en Mega Mindy scoren al jaren in Vlaanderen en ver daarbuiten. Maar Studio 100 zet zich ook in op andere vlakken. Zo zette het bedrijf zijn schouders onder Trooper, een snelgroeiend online winkelplatform dat verenigingen en goede doelen een duwtje in de rug geeft. Begin dit jaar organiseerde Studio 100 YOU.LEGEND KICKSTART. 4500 leerlingen van de derde graad secundair onderwijs lieten zich in het Studio 100 Pop-Up theater inspireren om ondernemend te zijn en hun talenten te ontdekken.

Chris Lomme

Chris Lomme is een Vlaamse actrice die doorbreekt bij het grote publiek met haar rol als Marieke in de tv-reeks ‘Schipper naast Mathilde’. Ze was jarenlang verbonden aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en stond nadien als freelance actrice op de planken bij o.a. de Blauwe Maandag Compagnie, De Tijd, NTGent, Theater Malpertuis en Braakland/ZheBilding. Chris Lomme acteerde ook in tientallen films en televisieseries. Daarnaast is Chris Lomme al twaalf jaar vrijwilliger in dagcentrum Topaz.

Op voordracht van viceminister-president Ben Weyts:

Vincent Leus

Vincent Leus is al jarenlang de bezieler en gedelegeerd bestuurder van het Fonds Emilie Leus. Het Fonds is vernoemd naar en opgedragen aan zijn 18-jarige dochter Emilie die in 2009 samen met enkele medestudenten aangereden werd door een dronken bestuurder. Hoofddoelstelling van het Fonds is preventie en sensibilisering om het aantal zware en dodelijke verkeersongevallen terug te dringen. Vincent Leus is daarnaast ook de drijvende kracht achter talloze  benefietacties die geld inzamelen ten voordele van jonge verkeersslachtoffers met een blijvende beperking.

Paul Vande Walle

Paul Vande Walle verloor in 1993 zijn zoon Wouter toen die na school met de fiets naar huis reed. Naar aanleiding van deze tragische gebeurtenis werd een petitie georganiseerd die meer dan 180.000 handtekeningen verzamelde van ouders die een kind verloren in het verkeer. In een volgende stap werd in 1995 de vereniging ‘Ouders van Verongelukte Kinderen’ opgericht. OVK groeide uit tot een professionele organisatie actief op het gebied van slachtofferhulp en verkeersveiligheid en is een erkende en gerespecteerde partner bij de federale en regionale overheden inzake verkeersveiligheid. Paul Vande Walle was van bij de start tot in 2012 Vlaams voorzitter en is sindsdien erevoorzitter van OVK.

Op voordracht van minister Jo Vandeurzen:

Jean-Pierre Van Baelen

Jean-Pierre Van Baelen is een pionier in de persoonsvolgende financiering voor personen met een handicap. Hij is sinds 2000 gedelegeerd bestuurder van het Diensten en Begeleidingscentrum Openlucht Opvoeding. Deze ervaring benutte hij ten volle als transitiemanager persoonsvolgende financiering. Jean-Pierre Van Baelen loodste de sector van de gehandicaptenzorg naar een nieuw tijdperk: van een aanbodgestuurd naar een persoonsvolgende financiering. Hij is een gewaardeerde gesprekspartner voor de sector, de administratie en het Vlaams beleid.

Jurn Verschraegen

Jurn Verschraegen is directeur van het expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Hij bouwde het expertisecentrum uit tot de waardevolle partnerorganisatie die ze vandaag is. Jurn Verschraegen is ook de drijvende kracht achter het dementieplan Vlaanderen. Zijn enthousiasmerend streven naar een goede dementiezorg vindt weerklank in binnen- en buitenland.

Op voordracht van minister Philippe Muyters:

Ajit Shetty

Dr. Ajit Shetty heeft tijdens zijn lange carrière bij Janssen Pharmaceutica als CEO en voorzitter van de raad van bestuur het bedrijf als wereldspeler gevestigd en bevestigd. In 2010 werd hij ook corporate vicepresident bij Johnson & Johnson, waar hij wereldwijd het integraal ketenbeheer naar een hoger niveau tilde. Vandaag is Ajit Shetty onder meer voorzitter van het VIB, bestuurder bij het Tropisch Instituut voor Geneeskunde en draagt hij bij aan de internationale uitstraling van Vlaanderen door zijn bestuursmandaten in bedrijven en organisaties in de Verenigde Staten, China en zijn thuisland Indië.

Vic Swerts

Vic Swerts startte in 1966 met een eenmansbedrijf in Antwerpen. Op 50 jaar tijd bouwt hij Soudal uit tot een multinationale onderneming met productievestigingen in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika, eigen filialen in 44 landen en export naar meer dan 130 landen. Met zijn bedrijf is Vic Swerts een belangrijke mecenas voor de sport en verschillende culturele instellingen. Hij zet zich bovendien ook in voor diverse liefdadigheidsinstellingen.

Op voordracht van minister Lydia Peeters:

Bart Van Wijmeersch

Professor Bart Van Wijmeersch is een wereldautoriteit op het vlak van onderzoek naar multiple sclerose. Sinds 2008 is hij als neuroloog actief in het revalidatie en MS-centrum in Overpelt. Daarnaast is hij als professor verbonden aan het Biomedisch Instituut van de Universiteit van Hasselt. Hij doceert biomedische wetenschappen, fysiotherapie en revalidatiewetenschappen aan de faculteit geneeskunde.

Op voordracht van minister Koen Van den Heuvel:

Stig Broeckx

Stig Broeckx werd beroepswielrenner in 2013. In zijn eerste jaar als profwielrenner werd hij tweede op het Belgisch kampioenschap voor elite zonder contract. Hij werd ook geselecteerd voor het Ronde van Vlaanderen-team van Lotto-Belisol. In mei 2016 kwam hij zwaar ten val tijdens de Baloise Belgium Tour. Dankzij zijn positivisme, karakter en de sterke steun van zijn familie is Stig Broeckx vandaag op de revaliderende weg om opnieuw zelfstandig te leven. Hierdoor zet hij op een krachtige manier het belang van revalidatie en wilskracht op de kaart en is hij een motiverend voorbeeld voor velen.

Jean-Pierre Kruth

Professor Jean-Pierre Kruth is een wereldautoriteit op het vlak van het maken van voorwerpen uit 3D-modelgegevens. Hij is één van de belangrijkste pioniers die de technologie verder ontwikkelden en rijp maakten voor commercieel gebruik. Zijn baanbrekend onderzoek zorgde ervoor dat Vlaanderen één van de koplopers is inzake 3D-printen, zowel op wetenschappelijk als op industrieel vlak.