
Liesbeth Homans (50) sluit een moeilijke periode af. De politiek wordt giftiger, corona hakte er stevig in en dit jaar moest ze afscheid nemen van haar mama. En toch is de voorzitter van het Vlaams Parlement helemaal klaar voor de start van het politieke jaar. Want onder de glazen koepel van het halfrond heeft de Antwerpse politica haar tweede thuis.
Ze was Vlaams Parlementslid, senator en schepen in Antwerpen. Dan minister en (heel even) minister-president van Vlaanderen. Met een typerende cassante en humoristische stijl drukt ze nu haar stempel op het voorzitterschap van het Vlaams Parlement. En ze is ook alleenstaande moeder van twee kinderen: Stef (19) en Thijs (16). “Journalisten vragen dan: 'Hoe combineer je dat allemaal?' Maar ik heb nog nooit een interview gelezen waarin ze dat vragen aan Alexander De Croo of Bart De Wever.”
DE PARLEMENTSVOORZITTER
De voorbije legislatuur kreeg de Antwerpse politica vuilniszakken over de haag gekieperd en moest ze haar deurbel uitschakelen om niet wakker te worden van belleketrek . De politiek verruwt in sneltempo, maar ze spreekt nog altijd vol vuur over haar job en “haar” Vlaams Parlement.
Een septemberzon verlicht het plechtstatige kantoor van de parlementsvoorzitter. Maar dan valt de naam Sihame El Kaouakibi, en begint de regen tegen het raam te kletteren.
Die hele zaak-El Kaouakibi, was dat niet hét dieptepunt van deze legislatuur?
Liesbeth Homans: (zucht) “Ik kan er ook niet aan doen dat zij verkozen is op een Vlaamse lijst. En ik ben ook niet de werkgever van mevrouw El Kaouakibi. Ik kan haar niet ontslaan, alleen de kiezer kan dat. Ja, het is schandalig. En ja, het is met belastinggeld. Maar sorry, ik kan daar écht niks aan doen. We hebben wel de ziekteregeling aangepast: alle parlementsleden verliezen 40% van hun loon na vijf weken afwezigheid in de plenaire vergadering. Zij dus ook.”
Ineens stond ze daar terug in het parlement.
“De rechtbank had gevraagd om haar onschendbaarheid op te heffen. Ze wou die ook zelf afgeven, maar niet zonder 'haar ding' te doen in het parlement. Dat was allemaal zo mooi voorbereid: haar speech, haar maquillage, haar verschijning en Eric Goens (televisiemaker, red.) die daar dan bij was.”
“Ik laat dit parlement niet misbruiken voor een documentaire rond een parlementslid dat hier nog niks heeft gedaan. Ze heeft uiteraard haar spreekrecht gekregen, maar zonder alle camera's. Dat was dik tegen de goesting van Goens.”
Hij was daar boos over?
“Boos? Dieje mens was razend kwaad. Ik zat gelukkig veilig beneden in het halfrond.”
Komt er volgende week opnieuw een show?
“We zullen zien. Toen haar onschendbaarheid werd opgeheven, mocht ze ongelimiteerd spreken. Als ze nu wil tussenkomen in de plenaire vergadering, moet ze zich aan de spreektijd houden. Ze heeft twee minuten voor een actuele vraag. Als zij dan over haar leven wil vertellen, ja bon . Wie ben ik om haar tegen te houden?”
U was twee keer afwezig als parlementsvoorzitter. Wringt dat, als Filip Dewinter (Vlaams Belang) dan op uw stoel zit?
“Ik kan moeilijk met corona naar het parlement komen, hè. Maar nee, dat is de democratie. Het Vlaams Belang is de tweede grootste partij en het is logisch dat die de eerste ondervoorzitter heeft. En ik vind dat Filip dat goed heeft gedaan.”
(denkt na) “Maar op een bepaald moment plaatst hij dan een Vlaamse vlag naast zijn stoel. Dat vond ik niet zo netjes. Hij moest dat eerst even overleggen. Achteraf zei hij dan lachend tegen mij van: 'Ja Liesbeth, dat was nu mijn kans, hè.' Op een bepaald moment feliciteerde hij Meloni (uiterst rechtse premier van Italië, red.) met haar verkiezingsoverwinning. Als voorzitter van het parlement kan je dat niet doen. Je moet neutraal zijn.”
DE ALLEENSTAANDE MOEDER VAN TWEE
Neutraliteit, het ordewoord voor elke parlementsvoorzitter. “Ik moet hier met twee petjes spreken, anders krijg ik onder mijn voeten”, grapt Homans verschillende keren.
Maar vorig jaar kwam de politica toch even onder vuur toen ze zich mengde in een urenlang debat over de kinderopvang. Een PVDA-parlementslid hekelde dat “moeders moeten thuisblijven voor de kinderen” als er onvoldoende middelen worden vrijgemaakt. “Ik weet niet of u beseft dat er meestal ook zoiets als een vader bestaat”, reageerde Homans. Op dat moment werden haar eigen kinderen opgevangen door hun papa, van wie ze gescheiden is. Het geknipte filmpje van haar tussenkomst ging als een lopend vuurtje op sociale media.”
“Wanneer het incident ter sprake komt, valt dat moeilijk bij Homans. “Mijn oudste zoon kwam dat weekend de trap af met berichten op zijn telefoon: 'Zijde gij niet beschaamd met zo'n moeder?' En: 'Ge zou bij de papa moeten blijven.' Hij kon het dan niet laten om te antwoorden: 'Beste, als u commentaar hebt op mijn mama, dan moet je haar aanspreken. Maar let dan wel op uw schrijffouten, want mijn mama is daar héél streng voor (lacht).'”
“Toen is het echt helemaal de spuigaten uitgelopen. Ik moest mijn deurbel uitzetten en er werden vuilzakken over mijn haag gekieperd. Ik heb hulplijnen moeten inschakelen om dat te doen stoppen. Thijs, onze jongste, durfde niet naar school uit schrik dat hij zou uitgelachen worden.”
Bent u nog wel bereid om die prijs te betalen?
“Ja. Ik doe deze job heel graag, maar van mijn kinderen blijf je af. Ik heb al de chance dat ze mijn achternaam niet dragen.”
“Het is natuurlijk een heel speciale legislatuur geweest. Ik was twee of drie maanden voorzitter en plots was er corona. Ik moet eerlijk zeggen: dat was voor mij echt een moeilijke periode. Mijn twee kinderen hadden het lastig met dat afstandsonderwijs. Vooral de jongste: die had nood aan sociaal contact en leerkrachten die alles uitleggen. En natuurlijk: ik voelde mij heel alleen als mijn kinderen bij de papa waren.”
Veel mensen hebben die eenzaamheid gevoeld.
“Ja, corona heeft bij veel mensen iets losgemaakt. Als je die wachtlijsten ziet bij psychologen, dat is immens. Maar bon , als een politieker nog niet durft te zeggen dat ze het heel moeilijk heeft gehad tijdens corona. Gelukkig had ik mijn kinderen, daarbuiten was er alleen het parlement. En de supermarkt en de apotheker, dat was het. Ik kon zelfs mijn mama niet bezoeken, want haar gezondheid was niet goed.”
(met krakende stem) “Kort daarna is mijn mama heel ziek geworden. Begin dit jaar is ze jammer genoeg overleden. Uw mama zien sterven, dat is … (haalt diep adem) Nu heb ik dat een plaats kunnen geven, maar ik heb efkes in een dipje gezeten. Ik ga dat niet onder stoelen of banken steken. Slapen was een tijdje heel moeilijk en ik had schrik om op drukke plaatsen te komen waarmee ik niet vertrouwd was.”
U spreekt over pleinvrees?
“Ja. Op een gegeven moment eindigt dat gedwongen isolement. Nadien zag ik echt op tegen drukke plaatsen die ik niet kende. Dat gaf mij een heel angstig gevoel.”
Toch lastig, zeker als parlementsvoorzitter.
“Na een tijdje gaat die angst over. En in het parlement had ik daar sowieso geen last van.”
Eigenlijk is werk ook afleiding voor u.
“Ah ja. (opgewekt) Na corona was ik van: 'Yes, ik mag terug naar het parlement!'”
Als een van uw kinderen de politiek zou ingaan, zou dat u blij maken?
“Nee. Ik denk ook niet dat ze dat van plan zijn. Mijn kinderen vinden de TikTok-filmpjes van Jos D'Haese (PVDA) geweldig. Soms kijken ze naar Villa Politica op woensdagmiddag en als ik dan thuiskom is het van: 'Ah mama, hoe was het met collega D'Haese?' Ze doen dat natuurlijk om mij te plagen.”